Goldwasser Exchange

+32 (0)2 533 22 40
Van maandag tot vrijdag vanaf 08u30 tot 18u

Toegang klant

Belangrijke overname voor Eli Lilly, wat met de obligatie 2022 ?

Het jaar 2019 is op een spectaculaire manier begonnen bij het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly, dat de overname van de biotechbedrijf gespecialiseerd in kankerbestrijding Loxo Oncology aankondigde. Met deze overname is een bedrag van 8 miljard dollar gemoeid.

Het betreft de belangrijkste overname die ooit in de Amerikaanse staat Indiana werd gerealiseerd. De transactie moet gekaderd worden in een consolidatie van de biotechbedrijven gespecialiseerd in kankerbestrijding (studie, diagnostiek en bestrijding van de ziekte).

De golf van overnames bewijst de gretigheid van de grote farmabedrijven in hun speurtocht naar een nieuwe blockbuster voor de strijd tegen kanker.

Vorige week was er al het bericht dat Bristol-Myers Squibb bereid was om 74 miljard dollar te betalen voor de overname van biotechbedrijf Celgene. Het betreft hier één van de grootste overnames ooit in de farmasector.

Het versterken van de pijplijn

Eli Lilly, dat in de lente van vorig jaar al Armo Biosciences overnam voor 1,60 miljard dollar, is bereid om 8 miljard dollar op tafel te leggen voor de overname van Loxo. Met deze acquisitie wil het bedrijf zijn pijplijn versterken en dat op de eerste plaats in oncologie, immunologie en neurosciences.

‘De portefeuille van Loxo Oncology, die zich vooral focust op patiënten met genetische mutaties, opent nieuwe mogelijkheden om het leven van kankerpatiënten waar de ziekte zich al in een vergevorderd stadium bevindt te veraangenamen’, zo merkte wetenschappelijk directeur Daniel Skovronsky op.

Het bedrijf werd 140 jaar geleden opgericht door kolonel Eli Lilly, apotheker en veteraan van de Amerikaanse Burgerloorlog. Het is sinds 1923 één van de wereldleiders in het domein van diabetes. In dat jaar werd de eerste vorm van insuline gelanceerd. Diabetes was tot op dat moment een dodelijke ziekte.

Het bedrijf commercialiseert zijn producten in 120 landen via 40.000 medewerkers. In 2017 werd een omzetcijfer van 23,80 miljard dollar gerealiseerd.

Eli Lilly heeft op de beurs van New York een beurskapitalisatie van meer dan 120 miljard dollar. De resultaten van het bedrijf kunnen op de website geraadpleegd worden.

Een obligatie in dollar onder pari

Op de tweede markt noteert de obligatie met een looptijd van nog 3 jaar en een coupon van 2,35% iets onder pari. Zodoende bedraagt het rendement bijna 3%.

Volgens Standard & Poor’s is deze obligatie van goede kwaliteit, ze heeft van het ratinghuis een rating « AA- » gekregen. Deze senior niet-gewaarborgde obligatie is verkrijgbaar in coupures van 2.000 dollar.